Contact|

14e Jaarcongres LVB


25 september 2025 | De Reehorst, Ede

10. Social mediawijsheid en LVB

Dit onderwerp is als lezing opgenomen in het plenaire programma

Janine van Loenen, expertcoach mediawijsheid, MEE.
Een ervaringsdeskundige (onder voorbehoud).

Werkvorm: Lezing / presentatie met een ervaringsdeskundige. > deze werkvorm is aangepast voor opname in plenair programma
Leerdoelen: Meer bewustwording van de risico’s en juist ook kansen rond lvb en social media.
Doelgroep: Mensen die in aanraking met mensen met lvb in de breedste zin van het woord, bijvoorbeeld docenten, maatschappelijk werkers, jeugdzorgmedewerkers, welzijn enz..
Leeftijdscategorie: Mensen met een lvb, waarbij de leeftijdscategorie jong volwassenen met lvb wat meer uitgelicht wordt door de ervaringsdeskundige.

 

Twee derde van de Nederlandse jongeren heeft hun mediagebruik onvoldoende onder de duim, blijkt uit onderzoek. Niet alleen als het gaat om de risico’s, maar ook als het gaat om de kansen voor het benutten van de mogelijkheden van digitale media, zoals social media. Het opleidingsniveau van de jongere beïnvloedt de mate van mediawijsheid, maar ook bijvoorbeeld het opleidingsniveau en inkomen van ouders. Kwetsbare jongeren lopen hierdoor extra risico als het gaat om veilig online kunnen bewegen; ze stellen zich een stuk passiever en meer consumptief op. 
Dit geldt nog meer wanneer er sprake is van een licht verstandelijke beperking. Zij kunnen minder makkelijk profiteren van de voordelen van media. Te weinig begrip van media, overmatig gebruik en ongewenst gedrag is wat professionals in de praktijk tegenkomen.
In deze workshop staat mediawijsheid en mediaopvoeding in relatie tot kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking centraal. Niet alleen vanuit risico’s redenerend, maar juist ook vanuit kansen voor het benutten van de mogelijkheden van social media: mee kunnen doen, ook online.