Contact|

14e Jaarcongres LVB


25 september 2025 | De Reehorst, Ede

10. Perspectiefproject voor leerlingen met een LVB

Hanneke de Jong, onderwijsspecialist/ projectleider Perspectiefproject, Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs regio Leiden.
Chantal Neys, leraar Perspectiefklas.
Drs. Josje van Geel, leraarcoach Perspectiefproject, Ambulant Educatieve Dienst.

Werkvorm: Best-practice.

Leerdoelen:

  • informatie krijgen over de verschillende activiteiten van het project
  • uitwisselen toepasbaarheid van de activiteiten in de eigen regio
  • uitwisselen ervaringen samenwerking onderwijs en zorg
  • meedenken over haalbaarheid en risico's van dit soort projecten
  • meedenken en tips voor het vervolg van het project

Doelgroep: Leraren, intern begeleiders, jeugdzorg professionals, GGZ.

Leeftijdscategorie: Groep 3-8 basisschool.

 

In 2017 hebben 7 Leidse scholen de koppen bij elkaar gestoken en een pilotproject opgezet gericht op het verbeteren van het perspectief van leerlingen met een LVB in het BaO.

Het project richt zich op de driehoek leerling, ouder en leraar. De activiteiten zijn dit schooljaar van start gegaan en bestaan uit een Perspectiefklas voor leerlingen, ouderbijeenkomsten en coaching voor de leraren. In de Perspectiefklas ligt de nadruk op het verbeteren van de Executieve functies en het zelfvertrouwen door succeservaringen tijdens praktisch leren. De ouderbijeenkomsten zijn gericht op versterken van kennis en de opvoedvaardigheden. De leraren krijgen meer kennis en kunnen beter tegemoetkomen aan de ondersteuningsbehoeften van deze leerlingen.

De pilot loopt 2 jaar en wordt gefinancierd door de gemeente Leiden, fonds 1818, twee schoolbesturen in de regio: SCOL en PROO Leiden en PPO-regio Leiden.

Tijdens deze sessie wordt een film vertoond die een indruk geeft van het totale project. Vervolgens wordt er meer verteld en getoond over de specifieke activiteiten: de Perspectiefklas, de ouderbijeenkomsten en de coaching van leraren.

De sessie wordt afgesloten met uitwisseling van ervaringen/toepassingsmogelijkheden en tips en tops ten aanzien van het project.