Contact|

10e Jaarcongres LVB


17 SEPTEMBER 2019 | Zwolle

Programma

9.00 uur Registratie en ontvangst
U ontvangt van ons een naambadge en congrestas met schrijfmateriaal. De koffie staat voor u klaar en de informatiemarkt is geopend.
 
9.50 uur Opening door de dagvoorzitter 
Dr. Karlijn Vermeulen, kinder- en jeugdpsychiater en klinisch onderzoeker, Karakter & het Radboudumc.

10.00 uur Triple problematiek: complexe problematiek én complexe zorg
Dr. Neomi van Duijvenbode, Psycholoog i.o.t. GZ-psycholoog / Cognitief gedragstherapeut i.o.
Behandeling en Begeleiding Ambulant Enschede. Deeltijdbehandeling Enschede. Tevens
senior onderzoeker, Centrum Verslaving & LVB.

Als professional in de zorg staat u voor goede behandeling en begeleiding van cliënten. Maar wat nou als de problematiek van de cliënt niet in bestaande protocollen past? Bij veel cliënten is er namelijk sprake van complexe problematiek. Triple problematiek is hier een voorbeeld van: een combinatie van psychische klachten, verslaving en een verstandelijke beperking. Voor deze cliënten zijn standaard behandelingen minder geschikt. Deze cliënten vragen meer van ons. Maatwerk! Maar wat werkt er nu eigenlijk…?

10.30 uur  Jongeren met een LVB online; Van Grand Theft Auto tot Loverboy
Wat kunnen we als opvoeders en professionals leren van het internetgedrag  van jongeren met een LVB?
Mr. Rogier de Groot MSc, promotie-onderzoeker, Open Universiteit en Lectoraat LVB en jeugdcriminaliteit, Hogeschool Leiden.

Jongeren met een LVB lijken door hun verminderde cognitieve en sociaal adaptieve vermogen extra kwetsbaar in de virtuele wereld, al is daar wetenschappelijk gezien weinig over bekend. Promotieonderzoeker Rogier de Groot heeft de afgelopen vier jaar meer zicht gekregen op het onlinegedrag van deze jongeren en hoe ze hierin worden begeleid. Rogier zal betogen dat we veel kunnen leren van de ervaringen van de jongeren zelf en dat we ons virtueel meer met hen verbonden moeten gaan voelen om de kwaliteit van de zorg en uiteindelijk het welzijn van de jongeren naar een hoger niveau te kunnen tillen.
 
 

 

11.00 uur Ochtendpauze

11.30 uur Genetische ontwikkelingen, psychiatrie en verstandelijke beperkingen: nog nieuws?
Dr. Karlijn Vermeulen, kinder- en jeugdpsychiater en klinisch onderzoeker, Karakter & het Radboudumc.

Nieuwe ontwikkelingen gaan altijd hard. Welke belangrijke studies verschenen er in de afgelopen periode op het gebied van LVB, psychiatrie en genetica? Daar wordt bij stil gestaan. Enkele nieuwe genetische syndromen, diagnostische testen en voorspellers voor psychiatrische ontregeling passeren de revue. Maar ook de invloed van stress op je DNA komt aan de orde, net als speerpunten in de behandeling met medicatie en begeleiding van LVB-gezinnen, die in de afgelopen periode in onderzoek werden bewezen.

12.00 uur 'Criminaliteit en LVB: Je gaat het pas zien, als je het doorhebt' 
Mathijs Zwinkels, oprichter ‘Universiteit van de Straat’.

In hoeverre is het voor u van belang om te weten of uw cliënt betrokken is bij criminele activiteiten? Wat kunt u doen om dat te signaleren? Zijn er überhaupt bepaalde gedragingen en uiterlijke kenmerken op basis waarvan u dat kunt afleiden? Helaas is er geen eenduidig profiel van een crimineel en een bijbehorende checklist beschikbaar. Toch zijn er bepaalde zaken waar u op kunt letten. Maar wat als u dan een duidelijk vermoeden heeft van dat uw cliënt verkeerd bezig is? Hoe en met wie dient dit bespreekbaar gemaakt te worden? Het is van belang dat dit op een constructieve wijze gebeurt; veilig voor u en veilig voor de cliënt. 

12.30 uur Lunchpauze
In de foyer wordt u een gevarieerde lunch geserveerd.

13.30 uur Eerste deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoekt u tweemaal een deelsessie. U heeft keuze uit 12 deelsessies, een overzicht hiervan vindt u op de pagina deelsessies. Bij aanmelding ontvangen wij graag voor beide rondes een eerste voorkeur en een reserve keuze. Op basis van alle voorkeuren maken wij een ronde-indeling en laten wij u weten voor welke sessies u bent ingedeeld.

14.45 uur Middagpauze

15.15 uur Tweede deelsessieronde

16.30 uur Hapje & drankje