Contact|

11e Jaarcongres LVB


15 september 2020 | Zwolle

11. Stress- en agressieregulatie bij mensen met LVB via muziektherapie en psychomotorische therapie

Martina de Witte, MA, NMT, docent muziektherapie en coördinator onderzoek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Promotieonderzoek gericht op effecten van muziekinterventies op stressreductie bij mensen met LVB, Universiteit van Amsterdam.
Tina Bellemans, MSc, Christelijke Hogeschool Windesheim, lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn & Radboud Universiteit, Behavioural Science Institute. Promotie gericht op effect van PMT bij LVB en agressieproblemen

Werkvorm: Lezing / Presentatie (kennisoverdracht).
Leerdoelen:

  • De deelnemer vergroot zijn/haar kennis m.b.t. de effecten van ervaringsgerichte interventies bij mensen met LVB, met als vertrekpunt muziek- en bewegingsinterventies.
  • De deelnemer krijgt nieuwe inzichten over de inzet van muziek en beweging voor spanning- en agressieregulatie bij mensen met LVB.
  • De deelnemer krijgt nieuwe inzichten in het omgaan met spanning/agressie bij mensen met LVB.

Doelgroep: Onderzoekers, docenten, begeleiders en therapeuten.
Leeftijdscategorie: Niet leeftijd gebonden.

Muziek en bewegen zijn erg toegankelijk en laagdrempelig om in te zetten bij mensen met een licht verstandelijke beperking. In therapeutische context zien we dat muziektherapie en psychomotorische therapie veelvuldig worden ingezet met name bij stress/spanningsklachten en bij boosheid en/of agressief gedrag. Centraal bij deze twee therapeutische benaderingen staat dat het ervaringsgerichte karakter van de behandeling: “leren door doen”, goed aansluit bij de doelgroep. In deze deelsessie zal dan ook ingegaan worden op zowel de wetenschappelijke inzichten als de praktische toepassing van deze behandelvormen binnen deze doelgroep.
Tevens behandelen de sprekers de effecten van muziektherapie, de relatie tussen muziek en spanning/stress vermindering, en geven handvatten met betrekking tot hoe muziek laagdrempelig in te zetten is binnen de behandeling/begeleiding van mensen met LVB.
In deze presentatie zullen tenslotte de inzichten over de PMT-behandeling bij deze doelgroep, verkregen uit de literatuur én de praktijk, belicht worden. Het ‘hoe, wat en waarom’ zal worden toegelicht en als laatste wordt er stilgestaan bij het belang van effectmeting van PMT en de uitdagingen die hiermee in de praktijk gepaard gaan.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.