Contact|

11e Jaarcongres LVB


15 september 2020 | Zwolle

7. Inclusief burgerschap van mensen met LVB

Drs. Jaap Olthof, docent sociologie en PhD onderzoeker, Hanzehogeschool Groningen/ Universiteit van Amsterdam.
Harro Zwier, Ervaringsdeskundige / VN Ambassadeur, LFB Wolvega

Werkvorm: Lezing / Presentatie (kennisoverdracht).

Leerdoelen: De participanten leren:

  • lichte verstandelijke beperkingen als relationele, sociale beperkingen te zien
  • begrijpen hoe mensen met lichte verstandelijke beperkingen informele en meer formele relaties interpreteren, aangaan, waarderen en inzetten.
  • inclusief burgerschap te zien als een antagonisch proces.

Doelgroep: Social workers in brede zin, mensen met verstandelijke beperkingen, ervaringsdeskundigen, wmo-consulenten, onderzoekers.

Leeftijdscategorie: Volwassenen (18 jaar en ouder).
 

Mensen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) vragen in toenemende mate om zorg. Met regelmaat wordt deze toename in onderzoeksrapporten verklaard door een ‘toenemende complexiteit’ van de samenleving. Wat betekent dit eigenlijk? Wordt het moeilijker om mee te doen, je te verbinden of ergens bij te horen in de huidige samenleving?

De ervaringen van mensen met LVB en de betekenissen die zij geven aan dagelijkse participatie staan centraal in mijn etnografisch promotieonderzoek. Daarbij is voornamelijk gekeken naar alledaagse participatie in het publieke domein zoals boodschappen doen, reizen, contact met anderen of het uitoefenen van hobby's of sporten. De resultaten bieden inzicht in hoe inclusie en exclusie met regelmaat hand in hand gaan en de mechanismen die hier een rol in spelen. Maar ook biedt het inzicht in hoe mensen met LVB relaties interpreteren, aangaan, waarderen en inzetten.

In deze sessie willen we u meenemen in de ervaringen van mensen met LVB. We kijken naar waar het lukt om aansluiting te vinden en waar dat lastiger gaat, in hoe relaties een rol spelen in dagelijkse participatie en hoe het label ‘LVB’ wordt ervaren. Naast dat ervaringsdeskundigen met lichte verstandelijke beperkingen actief deelnemen is in deze sessie ruimte voor de uitwisseling van ervaringen en ideeën.

 Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.