Contact|

14e Jaarcongres LVB


25 september 2025 | De Reehorst, Ede

9. Dakloos, LVB en weer zelfstandig leren wonen

Monica Quist, GGZ specialist en trainer CGB, Kessler Stichting.
Sylvia Romijn, trajectregisseur, Kessler Stichting.
Durske Wijgergangs, beleidsmedewerker, Kessler Stichting.

Werkvorm: Lezing / Presentatie (kennisoverdracht)

Leerdoelen:

  • Wat zijn de succesfactoren en (doorlopende) aandachtspunten bij een nieuwe innovatieve voorziening?

  • Wat zijn de succesfactoren en (doorlopende) aandachtspunten bij begeleiding aan deze specifieke doelgroep?

  • Op welke wijze kunt u in beperkte begeleidingsuren wel zorg op maat bieden?

Doelgroep: Professionals die begeleiding bieden aan LVB cliënten in MO, BW, GGZ, welzijn en wijkteams.

Leeftijdscategorie: Volwassenen (23 jaar en ouder).
 

De Kessler Stichting is een maatschappelijke zorgorganisatie voor kwetsbare mensen binnen Den Haag. Bij ca. 26% is mogelijk sprake van LVB, (i.c.m. GGZ-problematiek)

Binnen de Kessler Stichting is men gaan nadenken hoe zij deze cliënten betere opvang/doorstroom kunnen aanbieden. De reguliere voorzieningen sluiten vaak onvoldoende aan bij het vaardigheidsniveau van deze cliënten.

De Kessler Stichting heeft een beschermd-zelfstandige woonvoorziening opgezet, waar cliënten met lvb samenwonen. De opvang wordt gefinancierd vanuit de wmo.

Deze constructie maakt het mogelijk dat deze cliënten niet in een reguliere 24-uurs beschermd wonen voorziening verblijven. Cliënten huren zelfstandig in een groepswoning met begeleiding. Zij regelen onderling veel zelf en krijgen volgens een vaste structuur begeleiding. Inzet is dat cliënten uit kunnen stromen naar een zelfstandige woonvorm, met ambulante begeleiding.

De Kessler stichting heeft ook een aparte noodopvanglocatie voor dakloze cliënten opgezet, waar mensen met en zonder lvb samen verblijven. De gedachte hierachter is dat beide doelgroepen elkaar ondersteunen in hun herstel en aanleren van (woon)vaardigheden. In de workshop willen de sprekers graag vertellen op welke manier deze voorzieningen tot stand zijn gekomen i.s.m. de ketenpartners. Ook willen zij u meer vertellen over hun begeleidingsmethodiek, competentiegericht begeleiden.