Contact|

14e Jaarcongres LVB


25 september 2025 | De Reehorst, Ede

2. Onvoorwaardelijke zorg: wat betekent dit in de praktijk en wat vraagt het van de organisatie?

Ineke Speksnijder, orthopedagoog ASVZ.
Suzanne Lokman, onderzoeker/promovenda, Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University.
Patricia van Stuivenberg, directeur bedrijfsvoering Pluryn.

De 24 cliënten die momenteel zorg ontvangen volgens de acht Pro-uitgangspunten hebben een verleden van veel uit- en doorplaatsingen omdat organisaties onmachtig waren een antwoord te vinden op de ondersteuningsvraag van deze cliënten. Bij Pro hoeven de cliënten, ongeacht hun gedrag, niet weg. Het bieden van een onvoorwaardelijke woonplek en onvoorwaardelijke, menswaardige ondersteuning vraagt inspanning en commitment van alle lagen van de organisatie.


In deze deelsessie wordt vanuit drie invalshoeken ingezoomd op deze onvoorwaardelijke, menswaardige zorg voor mensen met een LVB en ernstig probleemgedrag:

  • Onvoorwaardelijke zorg: wat betekent dit in de praktijk? Ineke Speksnijder, orthopedagoog ASVZ.
  • Onvoorwaardelijkheid en veiligheid: wat betekent veiligheid vanuit cliënt- en medewerkersperspectief en hoe organiseer je veiligheid? Suzanne Lokman, onderzoeker/promovenda, Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University.
  • Wat vraagt onvoorwaardelijke zorg van de organisatie en hoe zorg je voor het team dat de onvoorwaardelijke zorg dagelijks biedt? Patricia van Stuivenberg, directeur bedrijfsvoering Pluryn.