Contact|

14e Jaarcongres LVB


25 september 2025 | De Reehorst, Ede

3. Ambulante plegerbehandeling, hoe geeft u dat ‘best practice’ vorm?

Alexandra Breedveld, GZ-psycholoog en EMDR therapeut, Poli Seksuologie, Reik.
Greet Antuma, systeemtherapeut NVRG-seksuoloog NVVS, Poli Seksuologie, Reik.

Werkvorm: Presentatie
Doelgroep: Jeugdzorg-hulp, politie, reclassering, Veilig Thuis, maatschappelijk werk, wijkteams, centrum Jeugd en gezin, forensische hulpverlening, crisiscentra etc.
Leeftijdscategorie: Jeugd en volwassenen
Leerdoelen: De cliënt is niet geholpen met een oordeel, wel met het duiden van het gedrag en expertise!


Elke pleger of dader van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft recht op adequate opvang en behandeling. Vaak roept plegergedrag antipathie op. Hoe ervaart u dat? Hoe geeft u dan de behandeling vorm? 

De poli seksuologie REIK biedt expertise op het gebied van plegerbehandeling. De plegers melden zichzelf niet aan; cognitieve vervormingen en motivatie ontbreken. Angst speelt vaak een grote rol. Duidelijk is dat het seksueel gedrag niet op zichzelf staat. Vaak is er sprake van eigen onverwerkt trauma leed en innerlijke leegte. Ook pesten, buitengesloten worden, kindermishandeling en seksueel misbruik maken vaak deel uit van de life events van de cliënt. Seksueel misbruik blijkt vaak als een rode draad door de familiegeschiedenis heen te lopen.

In deze presentatie krijgt u een beeld hoe de behandeling is vormgegeven in de praktijk en op welke wijze het verbonden is met de theorie, namelijk het Good Lives Model van Ward. Dit model vormt de basis voor de behandeling. De focus ligt niet alleen op de pleger, ook het systeem eromheen wordt nauw en actief betrokken bij de behandeling. Nieuwsgierig? De sprekers vertellen graag meer.